Lui oog ofwel Amblyopie 

 

Een lui oog ofwel amblyopie is een aandoening waarbij men enkel met één oog kijkt omdat, het andere oog door de hersenen "uitgeschakeld" is. Door het uitschakelen van het oog ontwikkelt het uitgeschakelde oog minder goed tot slecht. Deze aandoening ontstaat altijd op jonge leeftijd. We spreken dus van een lui oog wanneer een oog zich tijdens de vroege kinderjaren niet goed heeft ontwikkeld. 

 

Het vermogen om de beelden die door het rechter- en het linkeroog binnenkomen door de hersenen tot één beeld te laten smelten ontwikkelt men alleen in zijn of haar kindertijd. Hierdoor kan men diepte zien en afstanden goed inschatten. 

 

Bij mensen met een lui oog onderdrukken de hersenen het beeld uit één van de ogen waardoor diepte zien onmogelijk wordt. Een lui oog komt bijna altijd voor aan één oog. In zeldzame gevallen zijn beide ogen lui. Een lui oog ontstaat meestal voor het achtste levensjaar.

 

Oorzaken van een lui oog

Vaak wordt een lui oog veroorzaakt door strabisme (scheelzien). Wanneer men scheel ziet, ontstaat er dubbel beeld omdat de ogen niet op hetzelfde object gericht zijn. De ongelijke beelden kunnen niet door de hersenen samengevoegd worden. Bij kinderen die nog niet het vermogen om beelden samen te voegen hebben ontwikkeld, leren de hersenen om het beeld van het afwijkende oog te onderdrukken/negeren.

 

Soms wordt een lui oog veroorzaakt door een slecht gezichtsvermogen in één oog. Dit kan komen door een brilafwijking die nooit of niet goed gecorrigeerd is.

 

Ook oogziekten kunnen een lui oog veroorzaken, zoals aangeboren cataract (staar), een hangend ooglid en afwijkingen van het netvlies of het glasvocht.

 

Een kind heeft een verhoogde kans op deze aandoening als een lui oog in de familie vaker voorkomt.

 

Symptomen van een lui oog

Vaak zijn kinderen met een lui oog te jong om zelf te beschrijven wat ze zien maar, je ziet het aan het kind dat vaak struikelt of zich stoot en moeite heeft om een bal te vangen.

Dus de belangrijkste symptomen zijn:

  • Scheel kijken.
  • Wazig zien met één oog.
  • Geen diepte kunnen zien.

Behandeling van een lui oog

De behandeling wordt door de orthoptist verricht. Het is belangrijk dat de behandeling zo vroeg mogelijk start en consequenter de behandeling aan te houden om het maximale resultaat uit te halen. 

 

Soms kan een lui oog behandeld worden met een bril, maar vaak moet het goede oog afgeplakt worden. Of een combinatie van beide. Dit is om de lui oog te trainen en daardoor beter te zien.

 

Ook soms worden de pupil verwijdende, accommodatieremmende druppels gebruikt in het goede oog om het luie oog te behandelen. Door de druppels wordt het zicht in het goede oog slecht en moet het luie oog dit gezichtsvermogen overnemen. Deze behandeling kan alleen gebruikt worden als de gezichtsscherpte in het luie oog niet heel laag is.