Glaucoom ofwel verhoogde oogdruk
Glaucoom is een verhoogde oogdruk waarbij er schade is de oogzenuw en/of aan het netvlies. In zeldzamere gevallen doet glaucoom zich ook voor bij lage intra-oculaire druk.
Naarmate men ouder wordt kan de oogdruk oplopen, zonder dat het klachten geeft. Het zicht wordt niet (direct) beïnvloed en je hebt geen pijnklachten. Wanneer de druk langdurig verhoogd is, kan er schade ontstaan aan de oogzenuw en/of het netvlies. Dit geeft blijvende gezichtsvelduitval.
Symptomen De symptomen zijn tranende ogen, slecht zicht en een kleiner gezichtsveld. Dit is het gebied dat u kunt zien zonder uw hoofd te bewegen. Soms veroorzaakt het defecten in het midden van het gezichtsveld, of gekleurde ringen die verschijnen wanneer u naar heldere lichtbronnen kijkt. Bij bepaalde typen glaucoom ervaren getroffen personen ook een algeheel verlies van scherpte en contrast in hun zicht.
Acuut glaucoom Bij acuut verhoogde oogdruk (acuut glaucoom) zijn er wel direct klachten, zoals wazig zien van (meestal) één oog, en er ontstaat een pijnlijke, 'harde', rood oog. Vaak kan dit gepaard gaan met symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, gefixeerde pupillen (wanneer de pupil niet reageert op licht) en door plots zichtverlies. Acuut glaucoom of een glaucoom aanval doen zich voor wanneer er een sterke en plotse toename is van de druk in het betreffende oog. Glaucoom kan erfelijk zijn.
Behandeling
Een oogarts stelt de diagnose en zal een therapie voorstellen. Vaak kan door middel van het dagelijks druppelen van de ogen de druk verlaagd worden. Op deze manier wordt de schade aan de oogzenuw vertraagd of tot stilstand gebracht. Wanneer dit niet afdoende werkt zijn er nog andere mogelijkheden, zoals laserbehandelingen of operaties. Alle gericht op het verlagen van de oogdruk.
Preventie
Glaucoom kan niet worden voorkomen. U hebt alleen invloed op de risicofactoren. Wanneer u suikerziekte en cardiovasculaire aandoeningen zoals hoge bloeddruk onder controle houdt, zal dit het risico op glaucoom helpen te beperken.